Is kiten gevaarlijk?

Kiteboarding is veilig

Is kiten gevaarlijk?

Kiteboarden wordt door velen gezien als een ‘extreme sport’. Natuurlijk zijn er best veel kiters die de grenzen opzoeken met vette tricks en de sport ‘extreem’ beoefenen. Maar er zijn er ook voldoende die het heelrijk vinden om ‘gewoon’ heen en weer te varen. Kiten kun je stap voor stap opbouwen en hierbij heb je zelf je veiligheid voor het grootste deel in de hand. Hierbij van ons aan aantal adviezen m.b.t. veilig kiten:

1 Neem les bij een IKO gecertificeerde school

Bij een IKO Kiteschool zoals Kiteboarding Bonaire leer je stap voor stap kiten onder toezicht van een gekwalificeerde instructeur. Veiligheid staat hierbij centraal!

2 Ken de regels op het water

Kiten heeft regels op het water en op het strand. Zie hieronder in de afbeelding de belangrijkste.

Kiteboarding rules

Op Bonaire gelden verder nog twee belangrijke regels i.v.m. de bescherming van de natuur/onderwaterwereld:

  1. Vaar niet in het lichtblauwe water (behalve bij het in en uit het water gaan, dan moet je wel ;-)).
  2. Koop de ‘Stinapa Nature Tag’ bij ons in de kitebus (Stinapa is de organisatie die o.a. het onderhoud en de bescherming van het Bonaire National Marine Park onder zijn hoede heeft).

 

3 Zorg dat je goed op de hoogte bent van de omstandigheden op de spot

Maak een goede inschatting van de omstandigheden op de spot, voordat je het water op gaat. Hoe hard waait het, vanuit welke richting (aan/aflandig of side shore?), hoe druk is het, waar kun je het beste je kite oplaten en landen, etc.

4 Kite met goed materiaal

Kite bij voorkeur met up-to-date materiaal. Je moet er van op aan kunnen dat je safety systeem goed werkt, je lijnen niet versleten zijn, etc. Laat je adviseren!

5 Kite met een buddy of met een rescue achter de hand

Elke kiter komt wel eens in de positie dat hij niet meer verder kan kiten. De wind valt ineens weg, een lijn breekt, door een klein gaatje in de kite loopt deze langzaam leeg, etc. Zorg dat je ten eerste zelf weet wat je in zo’n situatie moet doen en gezien de spot, kunt doen (kite binnen halen, een self-rescue uitvoeren, terugzwemmen, wat zijn je opties?).Bij ons op Bonaire zijn er altijd rescueboten beschikbaar, dit is wel een heel lekker en veilig gevoel! Ook wordt er op Bonaire door andere kiters veel op je gelet en zo nodig hulp geboden. Op andere spots is het ook raadzaam te zorgen dat je bijvoorbeeld een buddy (op het water of de kant) bij je hebt, die zo nodig kan helpen.

Geen reactie's

Geef een reactie