Het ontstaan van kitesurfen

Kitesurf history

Het ontstaan van kitesurfen

Hoe is kitesurfen/kiteboarden eigenlijk ontstaan?

Bij kitesurfen wordt de fun van wakeboarden gecombineerd met het onafhankelijke gevoel dat de kite je geeft. Bij kiten heb je geen boot of ander mechanisme nodig; je bepaalt zelf waar je naartoe gaat en wat je doet!

De eerste kites

De eerste controleerbare kite werd door Kevlar ontwikkeld, maar het was de Nederlander Gijsbertus Adrianus Panhuise, die in 1977 het eerste patent kreeg op het kitesurfen. De patentomschrijving van toen was als volgt: ‘Een watersport, waarbij je door een controleerbare kite wordt voortgetrokken op een drijfbaar board.’

Experimenten met de kite

In de jaren tachtig experimenteerden de eerste ‘kitepioniers’ met combinaties met verschillende sporten. Kiten met rolschaatsen, kano’s, schaatsen, waterski’s en zeilboten, van alles werd geprobeerd. Zo haalde Ian Day in 1987 40 km per uur in zijn door een kite voortgetrokken catamaran!

Het moderne kiteboarden

In de jaren ‘90 wordt de basis gelegd voor het moderne kiteboarden en wordt o.a. de kiteski gepatenteerd. Deze kiteski lijkt op een wakeboard en is een belangrijke voorloper van de huidige twintips.

Opblaasbare kites

Ook start men aan het eind jaren ‘90 met opblaasbare kites. Een mooie vooruitgang, want nu is het mogelijk om je kite te herstarten als hij in het water ligt. Ook de mogelijkheid om je kite te ‘depoweren’ (je kite anders instellen zodat er minder kracht van de wind in komt) is een grote verbetering.

Eerste kitewedstrijd

In 1998 wint early adaptor Flash Austin de eerste officiële kitewedstrijd ter wereld. De sport wordt steeds bekender, kitemateriaal wordt geproduceerd en aangeboden aan het grote publiek en de sport begint te groeien.

Kiten wordt populair

Kitesurfen is nu echt ontdekt. Het vrije gevoel op het water, de mogelijkheden voor iedereen om het te